Terug in mijn geboorteland. Geuren en geluiden van vroeger. Thuiskomen in een ritme dat ik ken. Het lievelingsfruit van mijn moeder eten. De favoriete planten van mijn vader aanraken. Mijn lijf ontspant.

Thuis

WhatsApp Image 2023-03-23 at 15.04.49

Bovenstaande tekst schreef Monique Bolung nadat zij eerder dit jaar naar Bali reisde en daar onder andere mijn JOYFUL Bali journey doorliep. Jaren had ze geaarzeld om weer naar Indonesië te gaan, het land waar ze is geboren, maar waar ze zich niet helemaal thuis voelde. Eind februari riep haar geboorteland haar zoals ze zelf zegt. En ze voelde, ik moet gaan.

Ik voelde me enorm vereerd dat Monique deze reis – met mij – wilde maken. En ook voelde ik dat het klopte dat ze ging. En dat hier maar zo eens veel meer uit kon komen. En dat gebeurde.

Wat ontroerde het mij te zien wat Bali met Monique deed. Ik zag hoe haar lichaam zich ontspande, hoe ze letterlijk anders ging bewegen.

En dus hadden we al snel besloten om samen een retreat te organiseren in 2024. Op Bali. Voor Indische vrouwen die zich in Indonesië willen verbinden met hun roots, onder andere via opstellingen, dans en beweging en korte lezingen over de geschiedenis van Indonesië.

‘Als dochter van een Indische moeder en een Indonesische vader heb ik zelf jaren geaarzeld om weer naar Indonesië te gaan. Ik was bang voor het gevoel van ontheemding dat ik eerder sterk ervaarde in het land waar ik ben geboren en waar ik me niet op mijn plek voelde.

Maar afgelopen januari riep mijn geboorteland me zo sterk, ik voelde ik moet gaan. Het was tijd om thuis te komen. Door het transcultureel systemisch werk van de jaren daarvoor, was ik klaar om werkelijk contact te maken met mijn geboortegrond. Ik wilde aanwezig zijn bij het Yoga Retreat op Bali onder begeleiding van Ester de Vos.’

– Monique

WhatsApp Image 2023-03-21 at 15.05.34 - Copy

Opstellingen en Yoga Week op Bali
28 februari – 6 maart 2024

Bali4
WhatsApp Image 2023-03-21 at 15.05.31
WhatsApp Image 2023-03-22 at 06.01.23
20230319_164659
WhatsApp Image 2023-03-21 at 15.05.33 (2)

Verbonden met het land van je voorouders


Je voorouders hebben een band met het land dat nu Indonesië heet. Een land met overweldigend natuurschoon en een rijk geschakeerde cultuur. En ook een land met een geschiedenis van kolonialisme, oorlogen, geweld en onderdrukking.

Je familie is zeer verbonden met de geschiedenis van Indonesië. Ze hebben er gewoond, hebben moeten vertrekken of ze hebben voor Nederland gediend in het leger.

Er wordt weinig over gepraat in je familie, maar de complexiteit is voelbaar.

Jouw eigen band met Indonesië is ambivalent. Soms vraag je je af waar je nou echt thuis bent – in Nederland of in Indonesië? Ook komt de vraag naar boven: hoe Indisch ben ik nou eigenlijk?

Op eigen grond in je familiehistorie


Je leven ziet er aan de buitenkant best goed uit. Toch merk je dat je niet helemaal uit de verf komt, dat je onbewust je potentieel onderdrukt, dat je vast zit in gedragspatronen die voluit en ontspannen leven lastig maken.

Deze retreat helpt je stevig op eigen grond te staan door verbonden en niet verstrikt te zijn met je familiehistorie. Je verblijft in het land van je voorouders en krijgt daardoor meer dan in Nederland toegang tot bewuste en onbewuste informatie door de geur, de taal, de mensen en de natuur van daar.

IMG-20230321-WA0032

Ester, yogadocent en bedrijfspsycholoog


Ik help mensen en teams via een lichaamsgerichte benadering te ontspannen. Ik heb zelf ervaren wat spanning en stress teweeg brengt. Door lichaamswerk vind ik rust in mijn hoofd, voel ik me beter, neem ik goede besluiten en presteer ik beter. Ik wil via lichaamsgerichte oefeningen tijdens het retreat bijdragen aan jouw verbinding met je roots.

Ik heb veel mogen leren van Monique. Ik durfde vol te gaan voor wat ik te doen heb, mijn fysieke wijsheid in te zetten. Ik hou van Monique haar scherpheid en spirituele wijsheid die zij altijd weet te combineren met humor.

WhatsApp Image 2023-03-23 at 15.04.49

Monique, transcultureel systemisch coach


Als coach begeleid ik ruim 30 jaar mensen en teams die zich niet thuis voelen in hun situatie. Ik ben als opleider verbonden aan de School voor Systemisch Bewustzijn van Hilbrand Westra. Systemisch werken heeft mij weer in verbinding gebracht met mijn Nederlands-Indische en Indonesische roots.

Ik weet daardoor wie ik ben, waar ik vandaan kom en wat mijn plek is in mijn familiesysteem en in mijn werk. Ik hoop dat jij tijdens het retreat ook meer verbinding voelt met je roots en je plek in je familiesysteem.

Ik hou van Esters lieve en ook zorgvuldige begeleiding. Ik bewonder haar intelligente blik die ziet wat er zich afspeelt in een lijf. Haar gevoel voor humor en haar relativeringsvermogen maken mij ook vaak aan het lachen.

WhatsApp Image 2023-03-23 at 15.49.53 (1)
IMG-20230321-WA0036
Foto 16-04-17 02 48 09
Bali1

Liefdevolle plek aan zee


Holiway Garden, een mooi resort in het rustige noorden van Bali, geeft ons retreat een warme bedding. Ik heb zelf al vaak ervaren dat dit een plek is die al veel brengt door er gewoon te zijn, en die met enorm veel liefde en oog voor detail is gebouwd. Ook Monique heeft gevoeld dat Holiway Garden een veilige bedding biedt en verbinding geeft met de Indonesische grond.

Wat ons aanspreekt, is dat dit resort echt onderdeel is geworden van de Balinese community. Het is een fijne werkplek geworden voor de mensen die er wonen.

Wij willen je dan ook graag meenemen in deze bijzondere ervaring. Je voelt je direct thuis op deze prachtige plek waar je liefdevol wordt begeleid door ons en gastvrij wordt ontvangen door het geweldige personeel van Holiway Garden.

Verbonden met het land van je voorouders – het programma


  • Coachsessie 1 van een half uur in week 2 of 3 van 2024
  • Het retreat op Bali, woensdag 28 februari tm woensdag 6 maart 2024
  • Coachsessie 2 en 3 van een half uur

Coachsessie 1 (30 min) vindt online plaats met Monique of mij. We bespreken jouw verwachtingen en thema’s voor het retreat.

Het retreat omvat zeven nachten verblijf op het gastvrije Holiway in het noorden van Bali. Woensdag 28 februari 2024 is een dag om aan te komen en rustig te landen. De volgende dagen doorloop je het programma, waarbij je de laatste dag op 6 maart 2024 tijd en rust krijgt om alles van het programma te laten indalen met een persoonlijke afsluiting en een laatste groepsbijeenkomst.

Er is iedere dag ruimte om in een veilige omgeving met veel persoonlijke aandacht opstellingen te doen en mee te doen aan yoga en meditatie. Je krijgt tijd voor stilte en reflectie om alles te laten bezinken, te relaxen en te genieten van de zee, het strand en de natuur.

De online coachsessie 2 en 3 met Monique en met mij helpen je je proces in Nederland te verdiepen.

IMG-20230321-WA0035
WhatsApp Image 2023-03-21 at 15.05.32 (1)

Informatie en deelname


Locatie

Het voorbereidingsgesprek en de twee coachsessies vinden online plaats. Het retreat wordt gehouden in Holiway, Jl. Segara Benben, Sambirenteng, Kec. Tejakula, Kabupaten Buleleng, Bali 81173, Indonesië.

Veel deelnemers boeken voor of na het retreat op Bali extra dagen om alles rustig te laten bezinken. Ik denk graag met je mee en ik kan je – op basis van mijn jarenlange ervaring met dit eiland – goed adviseren.

Data
Coachsessie voor focus en thema’s voor het retreat in de periode 8 tot en met 19 januari 2024
Retreat woensdag 28 februari tot en met woensdag 6 maart 2024
Twee coachsessies in de periode 21 maart tot en met 31 maart 2024

Investering
De investering voor 3 coachsessies en het retreat (inclusief 7 overnachtingen, maaltijden, alle yogalessen, groepsessies, meditaties, reflecties, een werkmap en een bijzondere verrassing) is € 3.500,-.
Voor aanmeldingen 1 oktober of eerder is de early bird prijs € 3.200,-.
Vervoer naar en van de locatie (vliegticket en transfer) is voor eigen rekening en kunnen wij voor je regelen als je wilt.

Bij aanmelding doe je een aanbetaling van € 300,-.
Resterend bedrag kan je later ineens voldoen of verspreid over een aantal maandelijkse termijnen.

NB Voor het gemak hebben we ervoor gekozen dat de aanmeldingen via Monique verlopen.

Wil je overleggen of meer informatie: stuur een mail of bel me: info @ vositivity.nl, +31 6 52 47 82 47. Ik ga graag met je in gesprek!

Bali6
Bali5
Bali2