‘Kijk eens wat vaker achterom’.

Dat zei Andre van Duin in een interview door Mathijs van Nieuwkerk. Hij bedoelt niet dat je oplettend door het leven moet, dat je achtervolgt wordt of wantrouwig moet zijn. Nee, hij bedoelt, kijk eens wat vaker in de WC pot. En hij heeft gelijk weet ik inmiddels. Mijn man en ik kijken naar dit interview en zijn geraakt. Het verhaal van Andre van Duin is vergelijkbaar met de onze. Van mijn man om precies te zijn.

Het is 31 augustus 2020. Mijn man en ik zitten te wachten op een uitslag. Het is grauwig in de kamer. TL licht overal. De man tegenover ons lijkt niet op zijn gemak. Hij schuift heen en weer en kijkt ons niet aan. Als hij begint te praten zie ik hoe zijn mondkapje steeds verder afzakt. Ik kan mijn ogen er niet vanaf houden. Ik wil er iets van zeggen, maar doe het niet. Dan schuift hij een foto naar voren.

‘Het is niet goed’ zegt hij. Hier zie je het. Ik wil niet kijken, maar doe het toch. Het ziet er raar uit. Donker. Vies eerlijk gezegd. Liever had ik dit niet gezien. Maar ik kan niet meer terug. Het ligt onder onze neus. De tumor van mijn man.

Ik kijk naar de man die deze boodschap vertelt. Ik kijk naar zijn mondkapje dat inmiddels op zijn kin hangt. Het lijkt mijn houvast in dit gesprek. Ik wil nog steeds iets zeggen, maar het lukt niet. De man zit er verslagen bij. De kamer lijkt nog grijzer dan die al was. Ik zie hoe mijn man inzakt. De grond die weg zakt onder je voeten. Zo voelt dat dus. Geen gevoel van tijd en ruimte meer hebben. Lichaam en geest die doelloos ronddwalen. Ja, zo was het. Ik zal het nooit vergeten…

Life changing

Nu, ruim 5 maanden later en een dag na wereldkankerdag kan ik alleen maar dankbaar zijn. Mijn man – en ik dus ook – heeft geluk gehad. We zijn er op tijd bij, hij heeft geen uitzaaiingen. De operatie was zwaar, maar is geslaagd. Ik weet nu, nog meer dan ooit, dat het geweldig is wat artsen kunnen. Ik ben er van onder de indruk. Ik weet ook dat niet iedereen met dit geluk is gezegend.

Veranderen kan

‘Kijk eens wat vaker achterom’. Mijn man zegt het nu ook. Adviseert anderen op te letten, mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Iets wat hij eerder nooit deed. En zo is er wel meer wat hij eerder niet deed en nu wel. Drinkt minder koffie, drinkt thee, eet nog minder vlees en drinkt minder alcohol. Geeft het garantie op nooit meer kanker? Nee, dat nooit. Geeft het een gevoel van controle houden over je leven? Ja, dat wel. En het is sowieso fijn om goed voor jezelf te zorgen. Maar veranderen is moeilijk. Gewoontes doorbreken lijkt vaak onmogelijk. Maar dat is het dus niet. Zo laat mijn man zien. Uiteraard gun ik dit niemand. Het was een hel. Maar wat het wel laat zien, is dat gewoontes doorbreken makkelijker is dan je denkt. Je moet het gewoon gaan doen. En doe je het een aantal weken achter elkaar dan zit het in je systeem. Je brein moet er even aan kunnen wennen.

Wist je dat je brein 42 dagen nodig heeft om een nieuwe gewoonte in je leven te integreren en/of afscheid te nemen van een oude gewoonte?

 

Daarom bestaat elke module van ons online programma – de joyful journey door de 7 chakra’s – uit 6 weken, 42 dagen. Dan weet je zeker dat hetgeen je wilt aanpakken ook daadwerkelijk beklijft. En dat is uiteindelijk toch wat je wilt, dat je het vol blijft houden.  Want waarom zou je er anders aan beginnen?

Eindelijk echt rust in je hoofd vinden, de yoga integreren in je dagelijkse leven of grip krijgen op je emoties.

En een beetje aanmoediging helpt, dat hielp mijn man ook 😉 Dus elke week ontvang je een enthousiaste aanmoediging van mij, hoe leuk is dat 🙂

Durf je het avontuur aan en ga je voor echte verandering? 42 weken investeren in jezelf.

En als je mij een beetje kent, weet je dat ik al mijn liefde stop in de reizen die ik organiseer. Zo ook in deze. Ik heb er ontzettend veel zin in je te begeleiden op deze mooie inspiratiereis en je te laten ervaren wat ik zelf ook nog dagelijks ervaar. Kies voor zelfzorg en gun jezelf deze reis. Lees hieronder meer over deze bijzondere reis. Ik help je ook graag de juiste keuze te maken, neem vooral contact met mij op. 0652478247 of info [at] vositivity.nl.

Ester Vos, auteur van Vliegen zonder te zweven. De reisgids waarmee je de sprong maakt van denken naar voelen.

DARE TO FEEL. Echt, je leven wordt er een stuk aangenamer van.

 

0
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *