Terwijl ik luister naar de lovesongs uit de jaren 80 die de buschauffeur heeft opgezet, zie ik hoe de omgeving verandert. We lijken in de buurt te komen. Het bordje dat ik zie bevestigt dit. Bij de volgende bocht rijden we de straat in. Een straat met meerdere huizen, waarvan vele oud en onbewoond. Het is alsof ik letterlijk de geschiedenis in rijd..Ik voel een lichte kriebel in mijn buik. Wat treffen we aan?

We zijn in Suriname en Jersica, 1 van onze deelnemers, wil graag naar een plaats waar haar familie geschiedenis heeft liggen. Een voormalige plantage. Het is een onbekende plek voor ons en Surinamers vertellen ons dat het een spookstad is, dus vinden wij het best een beetje spannend. Maar uiteraard gaan we op zoek. Op zoek naar roots van haar familie ‘Linger’.

De bus wordt geparkeerd in de straat en we stappen uit. Direct raken we in gesprek met een bewoner. Hij vertelt enthousiast en blijkt familie te kennen van de vader van 1 van onze andere deelnemers. Wauw! Ook vertelt hij ons waar we moeten zijn voor de familie Linger. We moeten naar het einde van de straat. Het kan niet missen. Er is maar 1 straat;-).

Een man in lange broek en bloot bovenlichaam komt al vrij snel naar buiten. De familie Linger? Ja hoor, dan zitten jullie goed! Voor we het weten staan we binnen het hek van zijn huis en worden er verhalen gedeeld. Ik kijk naar de mensen. Relaxend in een stoel en in een hangmat. Heerlijk. Na een tijdje komt de man die een echte verhalenverteller blijkt met een familieportret naar buiten. Ontroerend. Niet alleen omdat ik het zo mooi vind hoe deze man zonder enige twijfel tijd voor ons maakt en ons vol enthousiasme vertelt over de familielijnen (daar kunnen wij,uhm laat ik het bij mezelf houden, daar kan ik van leren). Maar ook door die lijnen. Want ze zijn er overal die lijnen, die connecties.

We zijn allemaal verbonden. Hoe dan ook.

In de tijd waarin we leven raakt het me misschien meer dan ooit. Wat is het fijn en bijzonder deze reis naar Suriname weer te mogen maken. Mooie ontmoetingen te hebben, van elkaar te leren, elkaar te inspireren. Een rollercoaster aan emoties soms, maar dan 1 die ik iedereen gun. Kippenvel to the max. Met speciale dank aan onze deelnemer & tevens lieve vriendin Jersica en haar familie die dit avontuur hierdoor nog meer verrijkten!

 

 

DARE TO FEEL

Echt, je leven wordt er een stuk makkelijker van. Zelfs in zeer roerige tijden

Ester Vos, auteur van Vliegen zonder te zweven. De reisgids waarmee je de sprong maakt van denken naar voelen.

DARE TO FEEL. Echt, je leven wordt er een stuk aangenamer van.

0
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *