Ik zie dat ze het moeilijk heeft. Ze weet niet goed waar te kijken. Of hoe te zitten. Ergens zie ik opluchting. Maar ook zie ik hoe ze zich verzet tegen haar tranen. Ze staart voor zich uit, naar die prachtige zee. Mogelijk biedt het troost. Zoals de natuur dat vaak doet.

Ik zit op een typische Banka boot op de Filipijnen. Zo eentje die van die vleugels heeft. Nou ja, die associatie heb ik er mee in ieder geval. De boot waarmee ik regelmatig mensen van het eiland mee nam naar het vaste land. Nadat ze dagen, weken of zelfs 2 maanden op een onbewoond eiland hadden doorgebracht. Weken zonder je normale ritme, slapen op het zand, insecten & ratten, weinig eten, met mensen die je niet kent en met de mogelijkheid om 1 miljoen dollar te winnen. Oftewel, niet echt een gemiddelde dag voor de meesten van ons schat ik zo in ;-).

Dit soort omstandigheden brengt veel emoties naar boven. Dus je begrijpt dat het voor deze psycholoog met fascinatie voor emoties mega boeiend was om aan dit project mee te mogen werken. Te zien wat er met mensen gebeurd als ze als groep op een onbewoond eiland moeten overleven.

Ze breekt. Tranen stromen over haar wangen. Ze kan ze niet meer tegenhouden. ‘Ik begrijp het niet’, zegt ze. ‘Ik ben thuis nooit emotioneel. Maar nu kan ik niet meer stoppen met huilen. Ik herken mezelf niet meer. Ik schrik er enorm van.’

We zijn inmiddels op het vasteland en ik heb een gesprek met haar, 1 op 1. Waarin ik haar kan vertellen dat het niet gek is. Dat het juist heel normaal is. Wanneer je niet bekend bent met je eigen emoties – omdat je ze ver weg hebt gestopt, er niet bewust van bent, niet geleerd hebt er mee om te gaan of bang bent dat het teveel pijn naar boven brengt bijvoorbeeld – is het heel logisch dat ze er onder extreme omstandigheden extra hard uitkomen.

Spannend? Ja, soms wel. Ik ken dat gevoel. Ik heb ze zelf ook (opnieuw) leren kennen. En ja, dat vond ik ook spannend. Maar oh wat brengt het veel als je ze juist omarmt. Kan ik zoveel betere keuzes maken en het leven leiden dat bij me past. Dat gun ik jou ook.

 

DARE TO FEEL

Echt, je leven wordt er een stuk makkelijker van. Zelfs in zeer roerige tijden

Ester Vos, auteur van Vliegen zonder te zweven. De reisgids waarmee je de sprong maakt van denken naar voelen.

DARE TO FEEL. Echt, je leven wordt er een stuk aangenamer van.

Photo by Jens Kreuter on Unsplash

0
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *