Nadat we een aantal geiten op de weg zijn gepasseerd (of zij ons?;-), moeten we ergens rechtsaf bij een moskee. We zijn er. De vrouwen ontvangen ons met een enorme warmte en hartelijkheid. Twee zussen, hun moeder en een vriendin van 1 van de zussen. Het ontroert me. We mogen plaatsnemen op de kussens en ze schenken ons thee of koffie. Een tikkie anders dan een cappuccino maar de meesten van ons vinden de zoete koffie zalig. We kletsen wat over en weer en dan is het tijd voor de eerste vraag:

‘Hoe vaak kussen jullie je man op een dag?’

We zijn in Dahab, een soort hippieplaatsje in Egypte en we zijn uitgenodigd door de bedoeïenen vriendinnen van Elly waarmee ik deze reis organiseer. Ik verheug me erop. Ik koester mooie herinneringen aan de eerdere jaren dat we er kwamen. Naast het theedrinken stellen we elkaar vragen. Zij aan ons, wij aan hen.

De vraag zet mij direct aan het denken. Jeetje, daar sta ik eigenlijk nooit bij stil. Maar voor Fedeya, 1 van onze gastvrouwen, is het zeer belangrijk. Zij gaat namelijk binnenkort trouwen. En in deze cultuur mag je pas intiem zijn en sex hebben nadat je getrouwd bent. En dus is zij ontzettend nieuwsgierig naar alles wat hiermee te maken heeft. Sterker nog, ze kan niet wachten en haar blik wanneer ze zegt dat ze hem enorm gaat verwennen spreekt boekdelen..

Zijn er misschien inmiddels al flink wat vooroordelen bij je voorbijgekomen terwijl je mijn blog aan het lezen bent? 😉 No worries, we hebben ze allemaal. Ik ook. Sterker nog, ons brein kan niet zonder. Maar het mooie aan vooroordelen is dat je ze kunt toetsen en onderzoeken. In plaats van er direct naar te handelen. Als je je er maar bewust van bent. En bewust worden we tijdens dit bezoek zeker. Ik in ieder geval wel. Ik voel me ‘humble’ wanneer we antwoorden op de vraag ‘wat is je droom’ uitwisselen. Omdat deze lieve vrouwen dromen van verre reizen. Alleen al dolgraag een andere stad zouden bezoeken. Terwijl ik al zoveel van de wereld heb mogen zien. Maar ook omdat ze hun huis op een gewone doordeweekse dag voor ons open stellen. Dat ze tijd en ruimte vrij maken. Om ons te verwelkomen en te leren kennen. En ik voel me tegelijkertijd verbonden. Want in essentie zijn we uiteindelijk allemaal hetzelfde. Kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Zeker als het over sex gaat. want of het nou voor je huwelijk mag of erna, spannend vinden we onze eerste keer allemaal. En kunnen we het ons nog als de dag van gisteren herinneren. Jij vast ook 😉

Ik heb weer wat geleerd. Van deze vrouwen. En over mezelf. En ik ben geraakt. In mijn hart. En dat is zo’n ontzettend mooi gevoel. Dat gun ik iedereen. Vooral omdat we daarmee de wereld een beetje verzachten. En al is het maar een beetje. Alle kleine beetjes helpen 🙂

 

 

DARE TO FEEL

Echt, je leven wordt er een stuk makkelijker van. Zelfs in zeer roerige tijden

Ester Vos, auteur van Vliegen zonder te zweven. De reisgids waarmee je de sprong maakt van denken naar voelen.

DARE TO FEEL. Echt, je leven wordt er een stuk aangenamer van.

0
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *