Vliegen zonder te zweven – Emoties hanteren in roerige tijden

24 september 2020 | Franca Gribnau

 

In deze uitzonderlijke periode, waar zoveel op ons afkomt, is het belangrijker dan ooit om goed te zorgen voor je vitaliteit en veerkracht. En precies op dit moment verschijnt Vliegen zonder te zweven: een boek over balans houden in roerige tijden en omgaan met emoties.

Weet jij überhaupt wat bij jezelf blijven betekent? Verrassend is de link, die Ester de Vos legt: ga reizen! Reizen ziet Ester de Vos als de manier om jezelf te leren kennen. In haar boek schrijft ze over haar persoonlijke (reis)verhalen en cases uit haar psychologie- en yogapraktijk: ‘Reizen heeft ervoor gezorgd dat ik me beter verbonden voel met mezelf, door weer te voelen wie ik ben en wat ik wil in het leven.’ Afstand van dagelijkse drukte schept ruimte en rust. Dat geldt voor reizen, maar ook voor andere zaken die je uit je blikveld halen. Als tips geeft ze bijvoorbeeld: vaker kiezen voor stilte om je heen, de natuur opzoeken, een dagje of weekendje weg, regelmatig tijd en ruimte voor jezelf en jezelf uitdagen. Kies wat je past.

Stress haalt je uit verbinding
Spanning, hoofdpijn, kort lontje etc. Vaak gaat het daarover in artikelen over emoties en stress. Ik waardeer de benadering van Ester de Vos: stress haalt je uit verbinding. Druk, druk, druk, raas je maar door en raak je het contact kwijt met jezelf en anderen. Yoga betekent letterlijk verbinding, tussen lichaam en geest. Uit verbinding zijn door stress, herken je aan een stroom van negatieve emoties en gedachten. Je denken tot rust brengen, kan met yoga (zie de yogahoudingen achterin).

Ester de Vos put uit de chakrapsychologie. Mocht dat geen dagelijkse kost voor je zijn, het is de moeite waard om met een open houding te lezen. Ze legt uit dat het lichaam bestaat uit zeven chakra’s, zgn. energiecentra. Voor balans is het nodig dat energie vrij kan stromen. Als je uit balans raakt, ontstaan blokkades en kan dat tot geestelijke en lichamelijke klachten leiden. Yogahoudingen zijn geschikt om blokkades te doorbreken en de balans te herstellen. De yogaseries hangen ermee samen. Sprekend vind ik de korte uitleg per serie. Zoals Aarden: meer aanwezig zijn in het hier en nu. Oefeningen waarbij je contact maakt met de grond. Of: Kracht en zelfvertrouwen. Met poses voor je core, waarbij je stevig moet staan.

Gezond omgaan met emoties in vier stappen
Als dit boek je iets duidelijk maakt, is het dat emoties er niet voor niets zijn. Volgens Jung kun je ze gebruiken als bron van bewustwording. Verdriet is een teken dat iets je raakt. Boosheid: het gaat niet zoals je wilt. Boosheid leert je wat je wel of niet wilt. Vaak ben je buiten jouw grenzen gegaan. Ester de Vos behandelt de vier basisemoties boosheid, angst, verdriet en blijheid. Met die kennis leer je meer luisteren naar je gevoel. Al moet je drempels over, in vier stappen kom je uit bij wat goed voelt voor jou: stilstaan bij wat je voelt, de signalen van je lichaam opmerken (bodyscan), je emoties herkennen en interpreteren (emotiescan) en bepalen wat je met de emotie wilt doen. Kiezen wat je nodig hebt om ermee om te gaan. Vaak maak je dan andere, betere keuzes voor jezelf.

Ga je bewust met emoties om, dan neem je het heft in handen om beter in balans en weerbaar te blijven. Het reflectieve perspectief spreekt mij aan. Ester de Vos geeft tips voor thuis en werk (als werknemer of leidinggevende). Vliegen zonder te zweven stipt veel onderwerpen aan. Gebruik het als kennismaking, waarin je ziet hoe belangrijk aandacht voor je gevoel is – naast focus, actie en resultaat.

Franca Gribnau heeft een achtergrond in marketing, communicatie en (project)organisatie. Ervaring in onder meer onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven.