Betrapt

Ik zag het al bij binnenkomst Ester. Niet best. En ik voel het nu ook. Je nek. Je schouders. Oei. het gaat niet goed he? Hier moet echt iets gebeuren…

Ik lig op de massagetafel bij mijn masseur. En ik voel me ineens betrapt. Deze man ziet ook echt alles he. Leest mijn lichaam. Ik kan er niet omheen. Ik wil wegduiken. Maar ik adem een keertje dieper in en uit. En luister naar zijn boodschap. Die ik al ken. Maar heel goed is om weer te horen. De kracht van herhaling.

Ester, als je schouders zo naar voren hangen en je veel naar de grond kijkt, geeft dit niet alleen spanning in je nekspieren. Je geeft je brein ook een boodschap. Het kwartje valt direct. In alle heftige weken van de afgelopen tijd, is mijn lichaam in een oud patroon gedoken. Schouders naar voren, borstkas ingetrokken, kin naar beneden. Het was een beetje teveel. En dan doe ik dit. Scherm ik me af. Ik voel tranen opwellen. En laat ze vloeien. ‘Het is ok’ zeg ik tegen mezelf.  Het was ook pittig. En nu mag je weer ontspannen en loslaten…

Vecht, vlucht of ontspan

Herken je dat? Dat je lichaam op slot gaat? Of misschien heb ik jou er ook wel eens op gewezen 😉. Op de signalen van je lichaam. Ons lichaam volgt – zeker in stress – vaak een oud patroon. Als het spannend is. Als je druk of stress ervaart. De zogenaamde fight or flight beweging. En dan ineens merk je dat je je niet zo lekker voelt. Dat de energie niet zo stroomt. Of dat je wat down of somber bent. Of verdrietig. Het mooie is – dat vind ik in ieder geval –. Dat je de oplossing ook kunt vinden in datzelfde lichaam. Letterlijk bewegen. Je borst weer vooruit. Je schouders naar achteren, laag en ontspannen. Je kin ietsje omhoog. Je blik naar voren. En lukt dit niet gelijk? Dan kan je in ieder geval blijven oefenen. Elke dag een paar minuten bijvoorbeeld. Of jezelf vertroetelen. Een yogales volgen. Of – wellicht nog lekkerder –. Een massage boeken. Liefde voor je lichaam. Ontspanning. Zodat er weer ruimte ontstaat. Om te ademen. Om los te laten. Om te genieten. Om nieuwe energie op te doen.

Na de massage loop ik de trap af. Ik voel me licht. Mijn schouders zijn ontspannen. In mijn hoofd heerst rust. Zalig. De pijn in mijn ke is verdwenen.

De wondere wereld van het lichaam, het blijft me verbazen.

Elke keer weer.

Ester Vos, auteur van Vliegen zonder te zweven. De reisgids waarmee je de sprong maakt van denken naar voelen.

 

Woman vector created by pch.vector – www.freepik.com

0
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *